УВАГА! Кишковий грип!

2017-05-03

Кишкові інфекції у дітей та їх профілактика

За статистикою, кишкові інфекції поширені повсюдно і ними дуже легко заразитися. А ще принциповим є те, що серед хворих кишковими інфекціями 70% - діти. Через недостатнє загартування імунітету й відносну незрілість травневої системи діти до них підвищено сприятливі. До того ж імунітет до кишкових інфекцій зазвичай не стійкий, і запросто можна перехворіти повторно.

Які ж інфекції належать до кишкових недуг?

- Гострі кишкові інфекції - група інфекційних захворювань, які звичайно супроводжуються розладами травлення ( блювота, понос ) і погіршення загального стану ( підвищення температури, слабкість і таке інше). Найпоширеніші та найбільш неприємні кишкові інфекції – дизентерія, сальмонельоз, ешерихіоз ( кишкова паличка) і рото вірусна інфекція.

Яким чином поширюються ці захворювання?

- Інфекційні захворювання мають фекально-оральний механізм передачі. Збудник інфекції виділяється в зовнішнє середовище з фекаліями хворого і може потрапити у воду при поганій системі каналізації, їжу, предмети, що оточують, а через них і в рот людині. Найчастіша причина – брудні руки. Щоб інфекція потрапила на ваші руки достатньо просто потримати за ручку дверей,яких торкався хворий, після відвідування туалету.

Легко заразитися, з’ївши немиті овочі, користуючись спільним із хворим посудом, вживаючи інфіковану не кип’ячену воду або пообідавши в їдальні, де при приготуванні їжі не дотримувались санітарні норми. У переносі інфекції певну роль відіграють мухи.

Кишкові інфекції у дітей зустрічаються як у вигляді окремих випадків, так і у вигляді епідемічних спалахів. Розвитку епідемій сприяють порушення санітарно-гігієнічних норм.

Які фактори сприяють виникненню гострих кишкових інфекцій?

- Погане водопостачання. Погана система каналізації. Погані санітарно-гігієнічні умови. Недотримання елементарних гігієнічних правил (мити руки перед їжею, пити кип’ячену воду та інші). Порушення зберігання харчових продуктів. Раннє припинення грудного вигодовування у немовлят. Адже грудне молоко не тільки стерильне й не може зіпсуватися , але й містить різні імунні фактори захисту від інфекцій, яких немає в жодній штучній суміші. Сприяють розвитку кишкових інфекцій ослаблення та виснаження дитини, поганий імунітет, хронічні захворювання – усе те, що сприяє зниженню захисних сил організму.

Що являють собою найпоширеніші кишкові інфекції?

- Бактеріальні ,коли збудниками виступають бактерії, безумовно патогенні ( обов’язково викликають гострі кишкові інфекції. До них належать - дизентерія або шигельоз ( збудник - шигела), сальмонельоз, ешерихіоз ( збудник – кишкова паличка) , холера, черевний тиф.

А ще – умовно-патогенні, тобто такі, які викликають або не викликають гострі кишкові інфекції. Це – кампілобактеріоз, стафілококова інфекція, протейна інфекція, клебсієльоз та інші. До розповсюджених кишкових належать такі вірусні інфекції, як ротовірусна інфекція, ентеровірусна інфекція та інше. А ще ж є паразитарні, коли збудниками виступають найпростіші – амебіаз ( збудник – амеба) і лямбліоз.

Ріст бактеріальних кишкових інфекцій ( дизентерія, сальмонельоз, ешерихіоз) звичайно спостерігається влітку, а вірусних ( ротавірусна інфекція) – взимку.

У деяких випадках ( і навіть дуже часто таке буває) збудника кишкової інфекції визначити не вдається. Тоді хворому ставиться діагноз: «гостра кишкова інфекція неясної етіології».

При появі клінічних ознак хвороби потрібно негайно звернутися до лікаря, це дасть можливість поставити правильний діагноз та отримати своєчасне якісне лікування: ні в якому разі не слід займатися самолікуванням.

У разі госпіталізації хворого у вогнищі інфекції (домашньому або в ДНЗ, ЗОШ, тощо) повинна бути проведена заключна дезінфекція, з застосуванням рекомендованих дезінфекційних розчинів, постільна та натільна білизна хворого може бути знезаражена методом кип’ятіння, чи замочуванням у дезінфекційному розчині. Якщо хворий залишився вдома у вогнищі проводиться поточна (щоденна) дезінфекція. Необхідно максимально відокремити хворого від оточуючих: виділити йому окремий посуд, постільну білизну та рушник, дотримуватись правил загальної гігієни ( проводити дезінфекцію туалету після відвідування хворим тощо) та встановити медичний нагляд за оточуючими протягом 7 днів.

Щоб запобігти виникненню гострих кишкових інфекцій слід неухильно дотримуватися простих правил:

НЕ купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних ociб.

НЕ використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води тощо). Для пиття i приготування їжі використовувати воду питну в герметично упакованих місткостях або з централізованих джерел водопостачання.

Для купання та відпочинку використовувати лише офіційно відкриті для цього пляжі з дозволом для купання або місця для відпочинку.

В домашніх умовах завжди дотримуватись технології приготування їжі, особливо це стосується м'ясних страв та страв з яєць.

Пам'ятайте – тільки достатня термічна обробка продуктів може запобігти виникненню захворювання.

НЕ порушувати терміни зберігання продуктів, які швидко псуються, дотримуватись умов їх зберігання (в холодильнику при температурі +4С до +8С), виключаючи сусідство сирих продуктів та готових страв.

При вживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити проточною водою із крану. При споживанні дітьми – обдати окропом.

Зважаючи на те, що більшість захворювань на сальмонельоз пов'язано з вживанням м'яса птиці та яєць, важливо перед приготуванням ретельно помити яйця у 2% розчині соди, бажано не вживати сирих яєць, особливо придбаних на стихійних ринках.

НЕ вживати харчові продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності.

При купівлі харчових продуктів та напоїв обов'язково звертати увагу на терміни реалізації та умови зберігання. Харчові продукти промислового виробництва зберігати та вживати тільки у cnoci6 зазначений на упаковці та у встановлений термін.

НЕ допускати споживання продуктів та напоїв з простроченим терміном зберігання.

При неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, тощо) для приготування їжі, миття посуду i рук необхідно мати з собою запас питної води. При відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни.

При подорожуванні не рекомендується брати в дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, що потребують охолодження при зберіганні), виключати приготування багатокомпонентних страв, що не мають достатньої термічної обробки (паштети, м'ясні салати тощо). Не готувати продукти з запасом. Приготовлені страви з м'яса, молока бажано споживати відразу, а у випадку їх повторного споживання вони мають бути повторно термічно оброблені.

НЕ вживати в їжу незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини.

Захищати продукти від мух!

Районне Управління Держпродспоживслужби

Кiлькiсть переглядiв: 271

Коментарi